3 Mayıs 2013 Cuma

EDİRNE'13

Edirne Şehir Planı
  Edirne'nin şehir planını buldum internetten ve fotoğrafta gidilecek güzel yerler harita üzerinde resimli bir şekilde gösterilmiş. Açıkçası benim işime yaradı bu
harita. Paylaşmak istedim.
  Osmanlı Devleti'ne başkentlik etmiş bir şehrimiz. Bu sebeptendir ki bölgede han, çarşı ve camiler oldukça fazladır. Başınızı ne vakit göğe kaldırsanız gökyüzünü süsleyen bir minare çarpar gözünüze. Edirne hem gözünüze hem de gönlünüze hitap eder.
  Edirne'nin çarşısında aldım soluğu ve ilk dikkatimi çeken ise etrafımda birbirine yakın 3 büyük caminin olmasıydı. Selimiye camii, 3 şerefeli camii ve Eski camii. Bu 3 büyük caminin de çok ilginç hikayeleri var. Birbirlerine çok yakın olma sebepleri de bu hikayelerden biri. Biraz dinlendikten sonra Selimiye Camii ile başladım gezime..

Edirne Selimiye Camii

  Selimiye Camii II.Selim'in Mimar Sinan'a 90 yaşında yaptırdığı ve Mimar Sinan'ın "Ustalık eserim" diye adlandırdığı pek kıymetli bir camidir. Rivayetlere göre bu caminin o bölgede yapılmasının sebebi, padişahın rüyasında İslam peygamberi'ni  görmesi ve peygamberimizin caminin oraya yapılmasını istemesi üzerine  olmuştur. Bu bilgi Evliya Çelebi'nin Seyyahatname'sinde geçmektedir. Cami birçok açıdan da özgünlüğünü korumaktadır.
  Mimar Sinan Caminin yapımından önce bir araştırma yapmış ve zemini kuvvetlendirmek için bir yöntem kullanmıştır. Cami inşaatında kullanılacak tonlarca malzemele 2 yıl boyunca bekletilmiş ve bu sürede  zeminin sıkıştırılarak zemin oturtması denilen sağlamlaştırma işlemi yapılmıştır. Bu işlemle camii tamamlandıktan sonra çatlamalar ve kaymaların önüne geçilmiş.
Edirne Selimiye Camii

  Selimiye Camii daha önce hiç bir camide yada yapılarda görülmemiş tekniklerle inşa edilmiştir.
  Caminin dört köşesinde bulunan her biri üç Şerefeli 380 santimetre çapındaki minareler 70,89 metre yüksekliğindedir. Cümle kapısının iki yakınındaki minarelerin şerefelerine üç ayrı yoldan çıkılır. Bu yapısı ile de özgünlüğünü kanıtlamıştır. Bu üç ayrı yoldan çıkan kişiler birbirlerini görmemektedirler.  Diğer iki minare tek merdivenlidir. Öndeki iki minarenin taş oymaları çukur, ortadaki minarelerin oymaları ise kabarıktır. Minarelerin kubbeye yakın olması, camiyi göğe doğru uzanıyormuş gibi gösterir. Bu caminin en büyük özelliği Edirne'nin her tarafından görülmesidir.

Caminin müezzin mahfilinin mermer ayaklarından birinde ters bir lale motifi bulunmaktadır.Söylenenlere göre caminin yapılacağı yerde bir lale bahçesi bulunmaktaymış. Sahibi önce karşı çıkmış fakat sonra tek bir şartla arsasını vermeye razı olmuş. Camide bir lale motifi olmasını istemiş. Arsa sahibinin isteksiz olmasından ötürü Mimar Sinan laleyi, ters lale şeklinde yapmış.





Edirne Selimiye Camii kubbesi

  Ayrıca Selimiye Camii'nin kubbesi de o dönemin en geniş kubbesidir.Yüksekliği 43,25 metre ve çapı ise 31,25 metredir. Söylenenlere göre bu muazzam kubbeyi oturtmak için Mimar Sinan 13 bilinmeyenli bir denklemi Bildiğimiz 4 ana işlemden farklı beşinci bir işlemi kullanarak çözmüştür. Caminin Ana hatları bu büyük kubbe etrafında belirlenmiştir. Kubbe üzerinde yer alan işlemeler Dönemin usta ellerinden çıkmıştır.

Edirne Selimiye Camii Avlusu
Selimiye Camii'nin 31,25 metre çapındaki tek kubbesi Allah'ın tek olduğunu, pencerelerinin 5 kademeli oluşu islamın 5 şartını, 4 vaaz kürsüsü 4 hak mezhebi, külliyede bulunan toplam 32 kapı islamiyetin 32 farzını, arka minarelerde toplam 6 yolun olması imanın 6 şartını, 12 şerefesi ise 12. padişah tarafından yaptırıldığını ifade etmektedir.
Edirne Selimiye Camii Minaresi

  Edirne'ye gittiğim ilk andan beri Selimiye Camii'nin minaresine çıkmak istediğim. Fakat hem az vaktimin olması hem de imamı bulamamamızdan dolayı minareye çıkamadım. Sadece bakmakla yetindim. Minareye çıksaydım şayet arkadaşlarıma "minareden atların, bayramın kutkarın" yazacaktım ama böyle kötü bir espriyi yapmak nasip olmadı . Açıkçası oradaki manzarayı çok merak ediyorum. Sanırım çevredeki iller bile görünüyormuş. Çıksaydım ufkumun genişleyeceği aşikardı.

Edirne Selimiye Camii Çarşısı

  Selimiye'nin pasajı ise bir hayli kalabalıktı tabi bunun en büyük sebebi 1 Mayıs'da orada olmamdı. Edirne'de sevdiklerinize götürebileceğiniz hediyeleri buradan temin edebilirsiniz. Gerçeklerinden ayırt edemeyeceğiniz meyve şeklinde kokulu sabunları ve süslü süpürgeleri meşhur. Ne yalan söyleyeyim açıkçası süslü süpürgeleri biraz tuhaf geldi bana.
Edirne Selimiye Camii Müzesi
 Selimiye külliyesinin içinde bulunan tarihi dokular da bir o kadar hoş. Bir çok farklı eser mevcut. Eski lambalar, saatler, el yazması Kur'an-ı Kerim'ler ve dahası..
"28 Haziran 2011 Salı Günü, Paris’te yapılan UNESCO Dünya Mirası Komitesi toplantısında Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi’nin Dünya Mirası Listesi’ne adaylığını değerlendirdi ve komite oybirliğiyle Selimiye Camii ve Külliyesi'nin Dünya Mirası Listesine girmesine karar verdi. Böylelikle Drina Köprüsünden sonra bir Osmanlı eseri daha Dünya Mirası Listesi’ne girmiş oldu." alıntı
Edirne Arka Sokakları
  Selimiye'yi gezdikten ve dinledikten sonra Caminin hemen arkasında bulunan Türk Ve İslam Eserleri Müzesi bizi karşıladı. Daha sonra arka sokaklardan eski camiye gittik. Sokaklarından eski evlerden oldukça fazla var. Fakat günümüze pek ayak uydurabildikleri söylenemez. Daha sonra Üç Şerefeli Camii, Saat Kulesi, Meriç Nehri, Tunca Nehrine, Dar'ül Hadis Camii'ne gittik. İlk gün kısaca böyle geçti. Biraz çarşıda oyalandık ve Kendimizi güzel bir yemekle ödüllendirdik.

Eski Saat Kulesi
Üç Şerefeli Camii
eski kapı
Dar'ül Hadis Camii

Üç Şerefeli Camii




Meriç Köprüsü



Çay Sefası
Yıldırım Beyazid külliyesi Tedavi yöntemleri

Yıldırım Beyazid külliyesi

Yıldırım Beyazid külliyesi



Önde Su Sesi İle Arkada Müzik İle Tedavi

"Kara Sevdalı" Hastalığı