8 Şubat 2013 Cuma

TedxReset - Bir Yalınayaklar Hareketi'nden öğrenilenler

Her dakikası her saniyesi mükemmel ama şu üçü bir başka;
* Yalınayaklar koleji Hindistan'da bir master yada doktora dereceniz varsa kabul edilmeyeceğiniz tek kolejdir.
*Afkanistan'a giderken, Hindistan'dan aldığımız bir des vardı; Erkekler
eğitilemezdi. Harika bir çözüm yolu geliştirdik; Büyükanneleri eğitmek. Bugün Dünya'da en iyi iletişim yolu nedir? Televizyon? Değil. Telegraf ? Değil. Telefon ? Değil. Bir kadına anlatın..

*Her yılda bir şeçimler düzenliyoruz. 6-14 yaş arası çocukları demokratik bir sürece dahil ediyoruz. Ve bir başkan seçiyorlar. Başkanları 12 yaşında. Günüdüzleri 20 keçi güdüyor ama akşamları başkanlık yapıyor. Kabilesi var, eğitim bakanı, enerji bakanı, sağlık bakanı var. Diğer okulları gözlemliyor ve denetliyor. 5 Yıl önce dünya çocukları ödülünü kazandı ve isveç'e gitti. Hayatında ilk defa köyünden dışarı çıkmıştı. Olanlardan dolayı gözleri büyülenmedi. Orada bulunan isveç kraliçsi bana döndü ve şöyle dedi; "bu çocuğa kendi güveninin nereden geldiğini sorar mısınız? Sadece 12 yaşında ama hiçbir şey gözlerini karartmadı." 12 yaşındaki kız dimdik durdu ve kraliçeye bakarak bana şunları söyledi " Lütfen kendisine benim başkan olduğumu söyleyin."
Hindistan'ın Rajasthan bölgesinde bulunan sıradışı bir okul, çoğu okuma yazma bilmeyen köylü kadın ve erkekleri kendi köylerinin güneş enerjisi mühendisleri, sanatkarları, diş hekimleri ve doktorları olmak üzere yetiştiriyor. Yalınayaklar Koleji adlı okulun kurucusu Bunker Roy okulun nasıl işlediğini anlatıyor.